Figyelem, az alábbi cikk a munkarend megzavarására alkalmas, és nem vállalok felelősséget a cikk elolvasása utáni következményekért.

Néha amikor beszélgetek valakivel, hogy mivel foglalkozom, akkor megkapom azt, hogy jó, hogy neked a hobbid a munkád. Most elárulok egy titkot. Nem attól függ, hogy szereted-e a munkád, hogy az a hobbid-e vagy sem. Vagyis nem a hobbidnak kell lennie a munkádnak, és nem is a munkádnak kell lennie a hobbidnak.

A kettőt teljesen külön is lehet választani. Persze nem baj, ha ezek egybeesnek, de nem ez a feltétele annak, hogy szeresd a munkádat.

Szoktad hallani a rádióban péntekenként vagy csütörtökönként, amikor a dj vagy a riporter azt mondja, hogy már csak kicsit kell kibírni a munkát, és mindjárt itt a hétvége? Mintha a munka egy szükséges rossz dolog lenne. Hát, ha így tekintesz rá, akkor az is lesz. De miért kell, hogy rosszként tekintsünk rá?

Az egyetlen nagy probléma a munkával az, ha egy ember olyan munkát végez, ami egyáltalán nem illik bele az ő céljába.

Sajnos ez sokszor megtörténik. Na de miért? Mert ha fogalmad sincs, hogy mi a te saját célod, akkor hogyan is tudnál olyan munkát keresni és végezni, ami beleillik? Előfordulhat, hogy csak azt hiszed, hogy ez a te célod, de valójában nem te választottad azt a célt, hanem kaptad valaki mástól. Mire is gondolok? Ősszel egy cégvezetői képzésen vettem részt. Az első nap reggel mindenki elmondta, hogy mit csinál, és hogy miért van itt a képzésen. Volt egy fiatal srác, aki azt mondta, hogy a szülei cégét fogja átvenni, és azért jött tanulni. Aztán az első nap az előadó beszélt a célokról is sok más dolog mellett. A nap végén pedig mindenki elmondta, hogy mi tetszett neki a legjobban azon a napon, és milyen felismerései lettek. Na ez a fiatal srác azt mondta, aznap rájött, hogy ő nem akarja a szülei cégét vezetni, neki saját útja van. A hideg is végig fut a hátamon, ahogy erre visszaemlékszem. Nem semmi dologra jött rá!

Na de nem arról van szó, hogy most mindenki szaladjon és alapítson céget, nem erre buzdítok.

képesvagy festőest szolnok kecskemét debrecen élményfestés munkahely festésEgy munkahely lehet jó munkahely. Egy munkahely passzolhat a te célodhoz. És addig fogsz ott maradni, és addig fogod végezni, és jól végezni azt a munkát, amíg a célodba beleillik. És addig fogod szeretni is. Aztán ha már nem igazán illik bele a célodba, akkor elkezded nem beletenni magadat a munkába. Ismerős? Aztán ahogy már nem teszed igazán oda magad, akkor történik valami, ami elkerülhetetlen. Ezzel sajnos megsértesz egy megállapodást. Egy megállapodást te és a cégvezető között. Mégpedig azt, hogy jól elvégzed a munkát. Innentől kezdve elkezded rosszul érezni magad a munkahelyen. Nem végzed tisztességesen a feladataidat, és talán még kárt is csinálsz (a szó szoros értelmében már azzal kárt csinálsz, ha nem végzed tisztességesen a munkád, nem kell ahhoz tönkre tenned egy irodai gépet). És a vége előbb-utóbb az lesz, hogy elmész a cégtől.

Ne de hogyan lehetne ezt megakadályozni?

Mi, amikor beszélünk egy leendő munkatárssal, akkor kíváncsiak vagyunk az ő céljára, és hogy hogyan illik bele a stúdiónk. Rendszeresen tartunk munkatársi gyűléseket is, ahol elmondjuk a cég céljait, és megkérdezzük a munkatársakat, hogy mik a céljaik, mik változtak. Azért ezekkel jó tisztában lenni, nemde?

Talán a megoldás az lenne, ha olyan munkát végeznél, ami illik a célodhoz. Logikus?

Na de hogyan találnád meg azt? Mármint a célodat, ha még nem tudod.

Ha felteszed magadnak azt a kérdést, hogy „Mit csinálnék, ha lenne egy milliárdom?” (A pontosítás kedvéért a milliárd ezerszer milliót jelent, vagyis nagyon-nagyon sok pénzt, annyit, amennyivel vígan tudsz élni egész életed végéig.) És a kérdés nem arra irányul, hogy mire szórnád el a pénzt, miket vennél belőle, és kinek adnál belőle. Hanem arra, hogy ha biztosítva lenne minden anyagi forrás, akkor mivel foglalkoznál? Mi az a dolog? A kérdést felteheted máshogy is. „Mi az a dolog, amit csinálnék, ha tudnám, hogy soha semmilyen körülmények között nem vallanék benne kudarcot?”

Egy pillanatra kérlek, hogy állj meg, és gondold végig. Le is írhatod egy papírra.

képesvagy festőest csapatépítő mozaik kép mozaikkép SzolnokTudod, az én személyes történetem úgy folytatódik, hogy én ugyanezt csinálnám. Csak még többet, és még jobban. Mert mit is csinálok? Azt mutatom meg neked, hogy mire vagy képes, amiről azt hitted, hogy nem vagy képes. És ez egyetlen apró dologgal kezdődik. Ha már voltál nálunk festőesten, akkor ismerheted ezt az érzést, amikor egy kép megfestésekor rájössz, hogy nem hitted, de képes vagy megfesteni egy képet. Vagy ha jártál már rajz vagy festőtanfolyamon nálunk, akkor ez még erőteljesebben jelentkezhet, hiszen ott igazán kiderül, hogy jé, hát tudok rajzolni és festeni.

Igen, vannak rejtett képességeid. És a rajzolás és festés is azok közé tartozik. Na meg sok más is.

Erre lehet, hogy most azt mondod, hogy hát jó, elhiszem, de az igazság az, hogy mindezt úgy fogod elhinni, ha te magad megtapasztalod.

Én ezt a munkát végzem, és én élvezem. Én vasárnap éjszaka is ha jön egy ilyen gondolatom, akkor szívesen írom le. Hétfő reggel pedig úgy kezdek neki a hétnek, hogy ezen a héten is a legtöbb jót tudjam tenni, és alig várom, hogy csináljam. És délutánonként meg hatalmas mosollyal megyek a kislányunkért a bölcsibe, és alig várom, hogy átöleljem. Na de a családról majd máskor írok. 🙂

Kívánom, hogy olyan munkát végezz, ami beleillik a célodba, és végezd a munkádat örömmel és tisztességesen, felelősséggel. Mert a boldogságod a célodhoz vezető úton van.

Ákos