Azért mész nyaralni, hogy ne dolgozz? Hogy pihenj? Hogy új helyeket láss? Vagy inkább van valami más oka, amiért szeretünk nyaralni menni? Van rá más tipped, hogy miért tölt fel a nyaralás?

Eljöttünk néhány napot pihenni egy vidéki kisvárosba. Néha jó egy kicsit kiszakadni otthonról, elutazni messzebb, világot látni. Ehhez persze nem kell a világ túlsó részére utazni, elég, ha az ember csak 100 km-t megy. Teljesen más lesz a környezet és mások az emberek.

Edinával szeretünk autózni. Én vezetek, ő pedig ül mellettem, nézi a tájat, beszélgetünk, és néha alszik is kicsit.

Most eljöttünk mind a négyen, a kislányunkkal és a cicánkkal. Igen, a cicánkat is hoztuk, pedig azt nem szokás. És jót tett neki is a környezetváltozás. Nem a megszokottakat látja maga körül, hanem új dolgokat, amiket felfedezhet.

lápesvagy nyaralás miért tölt felÉs mi sem a megszokottakat látjuk. Nem a mindennapi rutincselekvéseket végezzük, mint otthon. Otthon már tudjuk, mi hogy működik, szinte csukott szemmel is meg tudnék csinálni mindent. Itt viszont figyelni kell. Csupa új dolog, nem megszokott. Máshogy nyílik a hűtő, máshogy főzöm meg a kávét, máshova kell tenni a dolgokat. És ezáltal muszáj ránézned, hogy hogyan is kell csinálni. És így kerülsz a jelenbe. Bár évek óta azt tanítom, hogy hogyan kerülj a jelenbe – amire a ceruza és az ecset egy remek eszköz -, de most jöttem rá, hogy miért is várja mindenki a nyaralást. Hiszen nem akarunk semmi mást, mint jól érezni magunkat, nem gondolni a hétköznapi problémáinkra. Egyszerűen csak lazítani, ellazítani az agyunkat, és kikapcsolni. És hát egy nyaralás erre rákényszerít. Mert nem a megszokott környezetben vagyunk, és oda kell figyelnünk. Oda kell figyelnünk az első perctől kezdve. Mert amikor otthon vagyunk, és rutin feladatokat végzünk, mert valljuk be őszintén, a nap nagy részében azokat csináljuk, akkor egyszerűen felállítunk egy automatizmust, ami elvégzi a feladatot.

Itt viszont ez nem működik. Először is, azt se tudjuk, merre megy az autónk, ismeretlen az út. Hát arra odafigyelünk. Aztán a nyaralóban mi hol van? Semmi sem úgy, mint otthon. Hát meg kell figyelni.

És ez a figyelem egyszerűen a jelenbe hoz.

A hétköznapokban azért fáradsz el, mert nem vagy a jelenben. Ugyanazt csinálod mindig, és már teljesen automatikus, rutin az egész.

Nyaraláskor pedig azért töltődsz fel, mert a jelenbe jöttél.

És mi történik még? Képzeld, amikor a jelenben vagy, akkor nem igazán gondolsz a problémáidra. Nem jár rajtuk az agyad. Nem fárasztod le saját magadat velük.

Nyaralás után mindenki valahogy olyan kipihent. Sokan azt hiszik, hogy azért kipihentek, mert nem dolgoztak, mert nem csináltak semmit. És az való igaz, hogy kevés dolgot is csinálsz. Mert amikor nyaralni vagy, valahogy lelassul minden. Lassabban is jársz, lassabban végzed a cselekvéseket. És itt a másik kulcsfontosságú dolog. Lelassul az idő.

Valahol mélyen biztos vagyok benne, hogy ezt tudja mindenki, és azért találták ki a kötelező szabadságot, hogy az ember így feltöltődjön, azáltal, hogy a jelenbe jön. Képzeld el, mennyi energiádat viszik el a hétköznapokban a megoldandó feladatok, problémák. És azt pedig elfelejtjük, hogy úgy nem tudunk megoldani egy problémát, ha benne vagyunk. Igen, elfelejtjük, hiszen mindent tudunk, csak sok dologra nem emlékszünk. Ahogy Platón is mondta, minden tudás visszaemlékezés. Ő valamit tudott a világ működéséről. De hozhatnám példának akár Beethovent is. Mégis hogy lehet, hogy egy süket ember zenét komponál? Hiszen nem is hallja, mit játszik le. Ő mondta, hogy jobban emlékszik olyan dallamokra, amikre mások nem.

Jó lenne, ha emlékeznénk arra, hogy hogyan tudjuk magunkat a problémáinktól eltávolítani, és magunkat jobb állapotba hozni. Jó lenne, ha ez nem csak egy nyaralás alkalmával történne?

Valószínű, mert nem biztos, hogy akkor tudsz menni nyaralni, amikor valóban szükséged lenne rá. Persze általában amikor valami már túl sok, és nem bírsz megbirkózni vele, akkor fogod magad, és csinálsz valami teljesen szokatlant. Lehet, hogy pont ezért csinálod? Mert a szokatlannal egyszerűen csak eltávolítod magad a dologtól, hogy jobban érezd magad? És ha már jobban érzed magad, több energiád van, valahogy könnyebb lesz megoldani a dolgot. Ismerős a történet?

képesvagy blog gondolatok jelenbe jönni rajztanfolyam

Elárulom, hogy mi ezt csináljuk. Amikor eljössz hozzánk egy festőestre, arra a 3-4 órára biztosan nem fogsz a mindennapi teendőkkel, problémákkal foglalkozni. És ezért lesz széles mosoly az arcodon, amikor kilépsz az ajtón – még ha azt mondod is, hogy elfáradtál. Mi ilyenkor mindig csak mosolygunk, mert tudjuk, és mert látjuk rajtad. És ezért mondjuk mindig, hogy a ceruza és az ecset csak egy eszköz. Mi nem rajzolni tanítunk, és mi nem festeni tanítunk. Mi eltávolítunk a problémáidtól, és ezzel visszaszerzel magadnak egy kicsit több energiát, ami már elég lehet ahhoz, hogy könnyebben vedd az akadályokat. A tanfolyamokon pedig eszközt adunk a kezedbe, hogy te magad is tudd ezt csinálni.

Amikor tele van a fejed, és eleged van mindenből, akkor hagyd a rutin dolgokat. Menj el nyaralni, vagy gyere el hozzánk festeni és tanulni és “nyarald magad” a jelenbe! 😊

Ákos