„Sok a köcsög, kevés a biztonság.”

Így szólt jópár évvel ezelőtt egy majálison meginterjúvolt férfi. Talán még emlékszel rá, a videó körbejárta fél Magyarországot. Én egy kicsit azért módosítanám a fenti mondatot. „Nem olyan sok a köcsög, de észre kell venned őket, ha jót akarsz magadnak.”

Kik is valójában ők? Kik azok, akik miatt nem vagy biztonságban?

Persze ott vannak a bűnözők, de őket elkapja a rendőrség és dutyiba vágja. Igen, én hiszek az igazságszolgáltatásban, mert a bűnös mindig nyomot hagy maga után, és ezért tudják elkapni. Talán úgy tűnik, hogy ők a veszélyesek, de véleményem szerint ők kevesebb bajt okoznak, mint azok, akikről nem is tudod, hogy bajt okoznak.

Miért nem tudod? Hát, mert nem veszed észre őket. Mert nem is tudsz róluk, mert úgy okoznak bajt, hogy közben azt hiszed, ők puszta jószándékból segítenek.

théoden kígyónyelv képesvagy ne hagyd magadA Gyűrűk Ura filmben hihetetlenül jól ábrázolták ezt a jellemet. Emlékszel, amikor Théoden király, Rohan királya megjelent a vásznon? Egy vén öregember volt, akinek már nem volt ereje, nem volt célja a birodalmával, nem is akart semmit sem tenni. A színe teljesen elfakult, a bőre olyan ráncos volt, és valójában egy élő halottnak nézett ki. Nézd meg a filmben ezt a jelenetet.

Volt mellette valaki, aki „puszta jószándékból” adott neki tanácsokat. Nevezhetjük egy kígyónak is, de akár nevezhetjük nemes egyszerűséggel egy köcsögnek.

Aztán kirúgdosták a kígyót a trónteremből a király mellől, és a király visszanyerte régi önmagát. Az arca újra színes lett, a bőre kisimult, és tudott újra cselekedni, tenni a birodalmáért és Középföldéért.

A film nagyon jól szemlélteti. Nézd meg, mert tanulságos.

Az életben az ilyen kígyók elég sok nyomorúságot okoznak, és még észre sem veszed. Fogalmad sincs róla. Azt sem tudod, hogy veled megtörténik mindaz, ami Theoden királlyal.

Voltak gyerekkorodban álmaid? Voltak most felnőttkorodban álmaid? És mindet megvalósítottad? Valószínűleg nem. És azt mondhatod magadban, hogy hát, úgy alakultak a dolgok. A fenéket! Valaki elvette őket tőled.

Ezek a jóakaróid akkor támadnak, amikor te sebezhető vagy. És olyanokkal támadnak, amivel sebezhető vagy. Bepróbálkoznak, és lecsapnak. Az életed több területén több szereped van. Vagy anya, feleség / apa, férj, családfenntartó, dolgozó, sprotoló, cégvezető, és még sorolhatnám.

Amikor fáradt, vagy rosszabb napja van, vajon melyik sportoló nem gondol arra, hogy elég volt, nem bírom, feladom? Vagy melyik anya nem gondol arra, hogy többet kellene lennem a gyerekemmel, és rossz anya vagyok? Vajon melyik családfenntartó nem gondol arra, hogy nem kéne olyan sokáig dolgoznom, hanem hamarabb hazaérni és a családommal lenni? Vajon melyik cégvezető nem gondol arra, hogy inkább hagyja az egész céget a fenébe? Azt hiszem sorolhatnám ezeket. De mindig továbbmegyünk, és csináljuk, és másnap még jobban csináljuk.

De néha sajnos előfordul, hogy nem csinálunk tovább valamit.

képesvagy blog ne hagyd magad leértékelés bicikli célok álmokNekem is voltak álmaim, amit elvettek tőlem. Gyerekkoromban nagyon szerettem biciklizni, az volt az életem. Soha nem akartam bicikliversenyző lenni, viszont volt egyvalami, ami nagyon érdekelt. Az Ironman. Magyarul a Vasember. Ez egy olyan verseny, ahol 4,2 km úszás után 180 km-t bicajozol, és a végén még egy maratont is lefutsz. Mindezt egymás után. Hát, ha valami, ez az ember próbája! 2006. nyarán elkezdtem rá készülni, hogy egy év múlva teljesítsem. Csak az volt a célom, hogy teljesítsem egy adott idő alatt, nem az, hogy nyerjek.

Mikor egyszer az egyik hosszú bicajozásból visszaértem, valaki, aki közel állt hozzám, olyat mondott, amivel az én lényemet leértékelte, és azt a célt, amit el akartam érni. Pár nap múlva aztán valaki más is felhozta ezt a témát, de csak úgy egy lábjegyzetként. Nem is értettem akkor, hogy ez meg miért mondta ezt? Teljesen nem a beszélgetésbe illő volt az az egy mondata, amivel ő szintén leértékelte ezt. El kell, hogy meséljem, hogy az Ironman-t nem telesítettem.

Azután a nap után nem is bicikliztem többet. Soha.

És aztán megmagyaráztam magamnak, hogy már nincs is szükségem rá, hogy teljesítsem az Ironman-t, már nem is kell, hogy megcsináljam, már nem is a célom – mert már olyan edzettséggel bírok, hogy simán tudnám teljesíteni. Ezt a maszlagot meséltem be magamnak. Évekkel később jöttem rá, amikor a tudásom a témában nagyobb lett, hogy mi történt velem. És arra, hogy én milyen nagy marha voltam, hogy egy másik ember realitását így elfogadtam.

Így hát 12 év után megtörtem ezt az „átkot”. Elővettem a biciklit, felpumpáltam a leeresztett kerekeit, ellenőriztem, hogy minden jól funkcionál-e rajta, felvettem a biciklis ruhámat, és felültem a biciklire. Leírhatatlan érzés töltött el, ahogy az első métert megtettem. Egyszerűen visszajött minden, amit korábban a biciklizéstől kaptam. Tudtam, nekem ezt kell csinálom. Amikor úton vagyok, egyszerűen csak boldog vagyok. Ez én vagyok.

képesvagy blog ne hagyd magad leértékelés bicikli célok álmokHát, ha neked is volt egy hasonló történeted, akkor most lehet, hogy elgondolkozol rajta, hogy mi is történt ott. Én tudom, hogy ha a dolog mélyére nézel, akkor megtalálod azt, hogy ki volt ott veled, és még arra is emlékszel, hogy mit mondott. Lehet, hogy puszta jószándékból tette. Csak azért, hogy téged védjen vagy megóvjon egy kudarctól. Tudod, ne merj kockáztatni, inkább válaszd a biztosat. Valószínűleg hallottad már párszor ezeket. Lehet, hogy ilyenkor csak az ő félelmei beszélnek belőle, mert ő nem meri megtenni azokat a dolgokat, de az is lehet, hogy ő egy igazi jóakaród.

Lehet, hogy egy nagy célod volt, de az is lehet, hogy pusztán egy olyan tevékenység, amit nagyon szerettél előtte. Előfordulhat, hogy egy olyantól kaptad meg ezeket a szép, előrevivő szavakat, aki ráadásul azon a területen egy tekintély, mert már elért ott valamit. És ahogy leértékelt téged, te szépen otthagytad azt a dolgot – pedig lehet, hogy te sokkal többre tudtad volna vinni azon a területen, mint ő.

Vedd észre, ha valaki elveszi az álmodat, és ne hagyd magad. Vedd észre, ha valaki leértékel, vagy a saját félelmeit vetíti rád. És ne fogadd el a saját realitásodnak, mert az csak az övé.

És hogy mi lesz ezek után az Ironman-nel? Azt még nem döntöttem el. Azt viszont igen, hogy a biciklizést folytatom.

Te pedig, ha eljössz hozzánk festeni, vagy egy tanfolyamra, egyetlen egy dolgot biztosan nem fogunk neked adni: leértékelést. Mert mi tudjuk, hogy ez milyen károkat tud okozni, és nem fogjuk elvenni tőled a te Ironman-jeidet.

Ákos

Ha tetszett az írás, és szeretnéd, hogy írjunk hasonló cikkeket, kérlek nyomj egy ♥-et a Facebook-on a blog bejegyzése alá, vagy szólj hozzá te is.