Számtalan kalandban lehet része annak, aki valami újat próbál ki. Így év elején, amikor sokan megfogadjuk többek között, hogy több időt szánunk magunkra, a feltöltődésre, a hobbijainkra, akkor jó otthonülős programnak tűnik megfesteni egy képet. És valóban, az is! A festés az élményszerzés egyik legjobb módja, és még a világ végére sem kell elmennünk érte. Remek stresszoldó technika lehet, ami úgy gazdagítja az életed, hogy közben tökéletes rekreációt, kikapcsolódást is nyújt. De csak akkor, ha kicsit előkészítjük a terepet.

Rekreációt akarsz, nem csalódást: így fogj hozzá otthon a festéshez!

3+1 tippet osztunk most meg veled, hogy elkerüld azokat a gyakori kezdeti hibákat, amelyek megakadályozzák, hogy élvezni tudd az otthoni alkotást.

1. tipp: Szerezd be a megfelelő eszközöket!

Ha eldöntötted, hogy festeni fogsz, akkor használj minőségi anyagokat, mert igenis számít, hogy mivel dolgozol. Itt két szempontot kell elkülöníteni: egyrészt fontos az, hogy minőségi ecsetet, festéket válassz (ez nem jelenti azt, hogy a legdrágábbat), másrészt rendelkezned kell bizonyos alapismeretekkel az adott technikát illetően (például azért, hogy a festékhez való ecsettípust vásárold meg). Ha az ecseted rossz minőségű, a szőr szálanként vagy csomókban esik ki munka közben, vagy más festékhez kell használni, az olyan, mintha kenyérvágó késsel állnál neki almát hámozni: meg lehet csinálni, de a végeredménnyel nem fogsz dicsekedni.

Márpedig ha nekiállunk otthon festeni, akkor azt szeretnénk, hogy örömmel töltsön el az alkotás, és ne az önbizalmunkat tépázzuk feleslegesen. Ha már az ecseteknél vagyunk: az ecset alakját és a sörte anyagát is figyelembe kell venni, hogy az ecset képes legyen elegendő pigmentet, vizet hordozni, illetve minél tovább megőrizze az alakját.

Hogyan tehetsz szert ezekre az alapvető technikai infókra? Adja magát, hogy utánanézel a neten, megnézel pár videót. Ez kezdetnek jó, viszont gyakorlati dologról lévén szó, nem ártana, ha te magad is kipróbálhatnád, mielőtt egyedül belevágnál. Hatalmas segítséget jelent ebben az esetben egy festőest, ahol több órán át dolgozol, megtanítunk a színek keverésére, az eszközök használatára, alapvető technikákra. A festés önmagában, nem ördöngösség ha hobby szinten űznéd, de összetett dolog. Nagyon fontos, hogy ne vágj bele egyből a közepébe, mindenféle előkészület nélkül.

2. tipp: Add meg magadnak a helyet és az időt

Enélkül ugyanis nem megy. A mai világ egyik hibája, hogy mindent azonnal akarunk. Semminek sem adjuk meg az időt, holott pont ez lenne az élet lényege. Mindig késésben vagyunk, úgy érezzük, hogy amit most nem csinálunk meg, azt soha nem is fogjuk, végérvényesen lemaradunk. Ne hagyd, hogy a ketyegő óra legyen a legfőbb vezéred.

Ez a fajta gondolkodásmód már az alkotás műfajába is begyűrűzött: egy nap alatt megtanítanak téged festeni, élethűen rajzolni stb. Számtalan rajzos videót is fogsz találni, amelyekben 10 perc alatt rajzolnak élethű szemet, fél óra alatt teljes portrét és hasonlók. Ha azonban a gyorsaságra fekteted a hangsúlyt, akkor pont az sikkad el, ami a legfontosabb: az önmagadra való figyelés, új nézőpontok megismerése, a részletek pontos megfigyelése, fejlődés lehetősége vagy maga a rekreáció.

Amikor egy festményre koncentrálsz, az el is tereli a figyelmed az élet gondjáról, bajáról. Festés közben látszólag nem sok minden történik. Kívülről nézve legalábbis. Talán azért, mert a mozdulatok kimértek, de pont emiatt sok energia összpontosul bennük, és te egyetlen percig sem unatkozol. A rekreációs célú élményfestés kicsit olyan, mint egy ceremónia: befelé figyelsz, elszakadsz az időtől.

Más rekreációs és koncentrációs folyamatoktól eltérően festés közben nem csak jól érezzük magunkat, de alkotunk is egyszerre.

3. tipp: Ne akarj tökéleteset csinálni!

Állítólag 10.000 órát kell belefektetnünk valamibe, ha azt akarjuk, hogy értsünk is hozzá. Ez nem kis dolog. Neked azonban most nem az a célod, hogy hivatásos művésszé képezd magad. Ne felejtsd el a kiindulópontodat: azért akarsz otthon festeni, hogy kikapcsolódj, jól érezd magad, elszakadj a világ zajától.

Ha rögtön az elején azzal az elvárással ülsz neki, hogy valamit tökéletesen csinálj, csalódni fogsz. Inkább nézd úgy a képet, mint a saját útkeresésed, számtalan hibával, akadállyal és persze akarással! Gyakorlással, tanulással ezek a kezdeti nehézségek meg fognak oldódni.

+1. Ne a végeredményért csináld elsősorban

Élvezd, amit csinálsz! Ne az eredményért, hanem önmagáért a cselekvésért. Ha van egy konkrét célod, és csak a végeredmény jár a fejedben, akkor pont a festésről vonod el a figyelmedet. Ez is képes arra, hogy megmérgezze a teljes folyamatot, rekreáció és öröm helyett bosszúsággal maradj.

Persze nem mondjuk azt, hogy ne legyenek céljaid. Teljesen természetes, ha szeretnél fejlődni, megtanulni újabb technikákat. De van egy érdekes dolog: minél kevésbé koncentrálsz a végeredményre, annál jobb lesz a végeredmény!

Ha a fenti tippeket megszívleled, máris sokat tettél annak érdekében, hogy a festés valóban a te időd legyen, ami ellazít, feltölt és örömmel tölt el. Mi szívesen segítünk neked ebben a folyamatban: keress egy szimpatikus festményt a KépesVagy stúdiók összes programjainak oldalán, és gyere el hozzánk festeni!