Lehet már hallottál róla, hogy Vietnámban jártunk tanulni, ott végeztünk el egy személyre szóló Rajztanfolyam oktatói tanfolyamot, amiből a festőest is született. Vietnám egy nagyon különleges hely, mai napig beugranak olyan emlékek, amik örökre megváltoztattak bennem valamit. Mi nem a turista látványosságokat mentünk el megnézni, tanulni mentünk. Láttuk a valós életet az utcán, a sikátorokban, a piacon. Volt ott minden, ami kontraszt, a nyomortól a luxusautókig. Sokat tudnánk róla mesélni, de most egy momentum jutott eszembe, amit elmesélnék.

Volt egy mondat, amivel mindenhol találkoztunk. Mindegy, hogy étterem, szálloda, taxis, piac. Mindenhol ugyanazt jelentette: SAME-SAME, JUST DIFFERENT. Vagyis „Ugyanaz, csak más”, ha nagyon szó szerint szeretném fordítani.

De nem szeretném, mert emögött sokkal több volt. Képzeld el, hogy pl. megkérdezed az árustól, hogy van-e még ebből a szép fehér pólóból kék felirattal. Ő hihetetlen boldog, mert most el fog neked adni. Hátra szalad septibe, és visszajön egy kék pólóval, sárga felirattal. Hm. Gondolkozol, vajon mit kommunikálhattál félre. Ő pedig nem érti, te miért nem vagy boldog. Nekifutsz még egyszer, és rámutatsz a pólóra, hogy te fehér pólót szeretnél vásárolni kék felirattal, mert neked ez tetszett meg. Ő bólogat, hogy érti, és még mindig nem tudja, hogy neked mi a problémád. Rámutat mosolyogva az általad kért fehér pólóra kék felirattal, majd a kék pólóra sárga felirattal, és azt mondja, „Same-same, just differen”. Ennyi. Mi a baj, hiszen póló mind a kettő, és még a méret is ugyanaz.

Hány helyen érezted már te is azt, hogy igen, igen, ugyanaz, de mégsem ugyanaz. Amikor valaki rendesen kitakarít egy lakást, vagy csak ahol a „papok táncolnak”. Ki lett takarítva, nem? Vagy amikor a „húsleves gazdagon” az étteremben csak két falat zöldséget és húst látott, vagy tele van zöldséggel és hússal. Same-same, just different.

Lássuk csak akkor ennek fényében, miért is tartjuk fontosnak, hogy a festőesteken minőségi eszközökkel dolgozzunk?

A válasz egyszerű: ha minőségi eszközökkel dolgozunk, akkor az nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy az eredmény is minőségi legyen. Nem arról van szó, hogy egy drágább ecsettel a kezedben tehetségesebb leszel. Azt sem mondanám, hogy a jó eszközök szárnyakat adnak – bár ebben azért van egy kis igazság. Jó minőségű eszközökkel könnyebb a munka, egyszerűbben megvalósíthatod az elképzeléseidet. Te azért jössz el egy festőestre, hogy egy élménnyel gazdagodj, nekünk pedig fontos, hogy elégedett legyél a festményeddel.

Vegyük például az ecsetet. Ha dolgoztál már filléres ecsettel, tudod, milyen az, amikor a kemény, alig rugalmas sörték szálas csíkokat húznak. Ha esetleg a sörték is potyognak, és beleragadnak a festékbe, akkor azzal is elszórakozhatsz, hogy kipiszkáld őket. Vagy amikor mindegy milyen szépen bánsz vele, 2 használat után szanaszét állnak a sörtéi. Egy ilyen eszköz nem segíti a munkádat, hanem akadályokat gördít eléd. A hangulatod is egész más irányba fog alakulni, mint amit az élményfestéssel szeretnénk elérni.

Miért tud többet a minőségi ecset?

Azért is tartom fontosnak ezt a kérdést, mert a festőesteken túl, az otthoni alkotás szempontjából is tanulságos a válasz.

Az esetek többségében az olcsó ecseteket egyetlen használatra tervezik. Vagy legalábbis rövid használatra. Annyira olcsó, hogy bármikor vehetsz egy újat – ez a gondolkodásmód áll a háttérben. Egyenetlenül oszlatják el a felületen a festéket, ami elég sok bosszúságot tud okozni. Van egy olyan változat is, amelyiknek a sörtéi túl hosszúak, és nehéz vele felvenni a sűrűbb állagú festékeket. Ilyen rémes ecsetekkel látnak el sok hobbikészletet (kis gipszfigurák festéséhez például), akár márkásat is, de vízfestékes dobozokban is találkozhatsz velük.

Összehasonlításképp: egy jó minőségű ecsetet újra és újra használhatsz. Olyan eszköz, ami segít kifejezni a gondolataidat, érzéseidet, olyan, mintha a kezed meghosszabbítása lenne. Vagy egy varázspálca a festés csodálatos világához.😊 Ezért tartjuk annyira fontosnak, hogy mindig a legjobb eszközökkel dolgozzunk.

De hát ez természetes, hogy jó ecsetekkel dolgozunk!

Örülök, ha te is így gondolod. Nem mindenki látja így a dolgot, ezért is született meg ez a blogbejegyzés. Mutatok egy képet. A jobb vagy a baloldali ecsetekkel lehet szerinted szebben dolgozni? Mindkettő festőesteket tartó stúdióban készült, a jobb oldali nálunk😉

Miért tartjuk fontosnak, hogy a festőesteken minőségi eszközökkel dolgozzunk?

Egyszer, nem is olyan régen, az egyik résztvevőnk hozott magával ecseteket. Nem értettük a dolgot. Kicsit viseltes ecsetek voltak, én nem szívesen festettem volna velük. Kérdeztük, hogy miért hozta magával. Azt mondta, hogy járt már máshol festeni, és inkább hozta a saját kis viseltes ecseteit, mert ezek jobbak. Nem tudta, hogy nálunk jó ecsetek lesznek-e. Először járt nálunk. Természetesen a mi ecseteinket választotta, és egy gyönyörű festményt festett. 😊

Ha belegondolsz, most kiragadtunk egy eszközt, az ecsetet, de mi minden kell még ahhoz, hogy amikor te eljössz hozzánk festeni, kikapcsolódni, akkor úgy térj haza, hogy ez szuper volt, egy olyan képpel, amit szeretsz, ami jobban sikerült, mint ahogy eltervezted. Ehhez kell egy gyönyörű kép, ami magával ragadott téged, hogy te pont azt szeretnéd megfesteni. Kell egy szuper stúdió, ahol minden adott, hogy fess. Van elég fény, hogy lásd a valódi színeket, ehhez bizony sok lux kell. 😊 Kell még vászon, ecsetek, festékek. Csak a legevidensebb dolgokat kiemelve. Ezek mindegyikének minősége meg fogja határozni azt, hogy milyen lesz a festés élménye, és milyen lesz a végeredmény, amelyek egyenesen arányosan fognak hatni arra, hogy te hogyan érzed magad. Ehhez tesz hozzá a főinstruktor és az instruktor személye, figyelme, tudása, hogy mindig megkapd azt az instrukciót, segítséget, amire szükséged van. 4 óra 100%-os figyelem. Olyan emberektől, akik folyamatosan képzik magukat, hogy jobban tudjanak segíteni neked. Hát valami ilyesmi lenne egy jó élményfestés fő receptje, a fűszerek keveréke pedig már a mi titkunk marad. 😊

Eddig végig a személyes festőestekről írtam, de ahogy lehet már láttad is, otthoni élményfestő csomagokat is készítettünk, hogy ezt az élmény az otthonodba is, ugyan ilyen minőségben el tudjuk juttatni. Ennél a festésnél nagyon nagy jelentősége van annak, milyen oktatóanyagot kapsz, hiszen ez fogja helyettesíteni a személyes jelenlétünket és segítségnyújtásunkat. Így a videókban kifejezetten figyelünk arra, hogy minden lehetséges hibát előre kiküszöbölve, mindent nagyon alaposan és részletesen elmondjunk, hogy semmi kérdés ne merülhessen fel benned. Így a csomagok mellett átlagosan 2 órás oktatóanyagot kapsz, amit le tudsz állítani, vissza tudsz tekerni, újra és újra meg tudsz nézni, amennyiben szeretnéd. És nem kérdés, hogy az otthoni csomagok mellé is a fentebb említett magas minőségű eszközöket adjuk. Mivel tudjuk, hogy ehhez mindenki kicsit másképp áll, az otthoni csomagokba választhatsz alap ecsetszettet is, a profi helyett, a csomagodat te magad állíthatod össze, így azt teszed bele, amire neked van szükséged.

És hogy ne csak én írjak erről, a rengeteg visszajelzés közül mutatok neked párat, hogy látják mások az otthoni festőcsomagokat:

“A megrendelt csomagom gyorsan megérkezett. Ahogy átvettem a futártól neki is láttam. Gondosan összeállított szettet kaptam. Az eszközök kiválló minőségűek. Én először megnéztem Edina oktató videóját az ecsethasználatról ez nagyon hasznos volt sokat segített. Elkezdtem megfesteni, nagyon izgultam. A videó nagyszerűen lett elkészítve érthető, pontos, követhető. A festék bőven elég. Különösen jó ez az egész. Köszönöm nektek. Nagyszerű amit csináltok.” /Andrea

 

“Nagyon imádtam minden percét, külön elveztem a nyugalmat, amit Edina sugárzott. Most nagyon jól esett elvarázsolódni. A kép igazán izgalmas volt, szerintem az egyik legjobb képem lett… Imádom a Képesvagy csomagjait.” /Mónika

 

“A videóban minden nagyon alaposan el volt magyarázva, be volt mutatva, ami nagyon-nagyon sok segítség festés közben.  Ami még nagyon jó volt, hogy a magam tempójában haladhattam, illetve nem voltak kötöttségek, így a legtöbbet tudtam kihozni magamból.
Szerintem nem csak én vagyok ezzel a véleménnyel, de az ,,élményfestés” cím mindent leír egyetlen szóval! 🙂 Tényleg egy igazi élmény veletek festeni.” /Csaba

Minden alkalommal, amikor az estek végén látjuk, hogy milyen örömmel és büszkeséggel néztek az elkészült képetekre, amikor elkülditek büszkén az otthon készült festményetek fotóját a kedves visszajelzéseitekkel, mindig tudjuk, hogy ez így jó, és erre szükség van. Öröm ezért dolgozni, a te sikerélményedért. 🙂

Edina

Ha pedig kedved támadt festeni, kattints a nevekre! 🙂

Otthoni élményfestés

Személyes festőestek Szolnokon

Személyes festőestek Kecskeméten