Ahogy a festék szárad, más lesz a fénye

Tudtad, hogy az akril festékkel festett kép a befejezés után néhány órával máshogy néz ki?

Ennek két oka is van.

Az egyik fizikai. Ahogy egyre jobban megszárad a festék, más lesz a fénye. Ez már egy-két órával később is látható, de néhány nap távlatából még jobban érzékelhető.

A másik nem annyira fizikai eredetű. Hiszen a te hangulatod, érzelmi állapotod is befolyásolja, hogy milyennek látsz dolgokat. Nem egyszer kapunk olyan visszajelzést egy-két nap elteltével, hogy „sokkal jobban tetszik a festményem”.

Amikor festesz, elfáradsz. Múlt héten a szolnoki stúdióban egy hölgy résztvevőnk egymás után 2 nap is jött festeni. Én tartottam a második napi képet. És azzal kezdte, hogy ő még mindig nagyon fáradt.

Elhittem neki, mert tudom miről beszélt. Igen, elfárad az ember agya. Hasonlóképpen, mint amikor elmész nyaralni, és úgy érzed, fáradtabban értél haza. Ismerős? Ez meg hogy lehet? Hiszen pihenni mentél!

Hiszen kikapcsolódni mentél! Igen, „kikapcsolni” az agyadat. Kikapcsolni a hétköznapok dolgaiból. Milyen gyönyörűen kifejező is a magyar nyelv!

Akkor, amikor befejezed a festményt, vagy akár néhány óra múlva is, úgy érezheted, hogy elfáradtál. De az igaz hatása csak egy kis idő múlva érezhető.

Mi is történik, amikor nem gondolsz a hétköznapi dolgokra? Vajon az ember miért megy szabadságra? Vajon az ember miért megy kikapcsolódni? Mindezek hatása valamivel később lesz érzékelhető.

De a hatás késésére nézhetünk egy jóval nagyobb dolgot is.

A napokban volt Szent Iván éj. Olyankor van az évben a leghosszabb nappal. Azaz a Nap a legtöbbet tudja melegíteni a Földet. Vagyis nem teljesen, mert Szent Iván éj és a nyári napforduló, azaz a leghosszabb nappal nem mindig teljesen ugyanarra a napra esnek. Ez ilyen naptárbeli és csillagászati eltérés. De mindegy is, ezek így együtt járnak. Jó meleg napok is vannak mostanában!

Emlékszem, tavaly ilyenkor jött ez a gondolat. És aztán 2 hónapra rá nyár végén újra. Mert hogy akkor is nagyon meleg volt. Akkor láttam meg, hogy minden késleltetve történik.

Nyár végén még mindig meleg volt. Sőt, sokkal melegebb, mint a nyári napfordulókor. Pedig a legjobban akkor sütött a Nap. Mert akkor van a legmagasabban. Na már most nem kell elszaladni gyorsan az egyik neves természettudományi egyetem meteorológus szakára tanulni, hogy az ember megfejtse ezt a rejtélyt.

Az egész csak arról szól, hogy ma történik valami, aminek igazi hatását csak a jövőben fogjuk érezni. De meg is fordíthatnám. Minden, ami most történik, nagyon egyszerűen visszavezethető egy korábbi eseményre.

Ez a Nap dolog pont ilyen. Elgondolkodtam, hogy mégis hogyan lehetséges az, hogy amikor a legjobban kéne sütnie a Napnak, mégsem akkor van a legmelegebb. Pedig logikus lenne. Hiszen a beesési szög (ami a napsugarak és a földfelszín közötti szög) ezután a nap után megint egyre kisebb lesz, sőt, egyre rövidebbek is a nappalok, tehát egyre kevesebbet is süt a nap. Vagyis egyre kevésbé melegít.

Pont ugyanennek a fordítottja kéne, hogy legyen télen. Karácsony előtt van a téli napforduló, mégis januárban-februárban kutyahideg van. És akkor esik a hó is! Mekkora kiszúrás! Mindig várjuk a fehér karácsonyt, aztán van, hogy csak március 15-én esik a hó.

Na de ez nem egy meteorológiai publikációnak készül, így a pontos magyarázatot az időjárási jelenségekre meghagyom a szakembereknek.

Egy biztos, ez az univerzum valahogy úgy épül fel, hogy minden egy kicsit később van, mint ahogy annak az oka. Belekerült ez az időnek nevezett tényező.

Akár mondhatnám az OK-OKOZAT törvényét is. Egy kiváltó ok aztán valamivel később egy okozatot hoz létre.

Akár egészen kicsiben, akár egészen nagyban. Minél kisebb dologról van szó, annál rövidebb ez az idő. Mármint fizikailag kisebb dologról van szó. És minél nagyobbról van szó, annál hosszabb tud lenni ez az idő.

Mint a festéknél. Ott a száradástól percek, órák kérdése. Ha pedig egészen nagy dolgokat figyelünk meg, ott megláthatjuk, hogy az idő is hosszabb lesz. Akár hetek, hónapok.

Így amikor legközelebb festesz, érdekes lehet, ha megfigyeled magad. Milyen vagy másnap és a következő napokban? És ezt rajtad bárki észre fogja venni, aki figyel rád. Akár a párod, egy közeli barátod, vagy egy munkatársad.

Persze a festésnek nem csak kikapcsoló hatása van. Ott van a büszkeség érzése, hogy igen, meg tudtam csinálni. És ott van a tanulás, fejlődés is. Hiszen minden képből mást és mást tudsz megtanulni.

És ahogy festesz, a látásod is változik. Elkezded megfigyelni a festményt. És elkezded egyre jobban megfigyelni a körülötted lévő dolgokat. És ahogy valamit egyre jobban megfigyelsz, egyre tisztábban látod. Egyre az önnön valójában látod.

Hát mi ezeket a plusz fűszereket is belecsempésszük neked.

Nézd meg, milyen képeket tudsz megfesteni az útmutatásunkkal az otthonodban, vagy Szolnokon és Kecskeméten.

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg másokkal – lehet, hogy hasznos lesz számukra is. 😉

Ákos