Mi is valójában a lépésről lépésre elve?

Mi azt mondjuk, hogy akár egy festményen, akár egy tanfolyamon lépésről lépésre vezetünk végig.

Jelenthetné a lépésről lépésre azt, hogy bizonyos részekre osztjuk az egészet, jelen esetben egy képet, és aztán megcsináljuk ezt a részét is, aztán azt a részét is, aztán meg amazt is, és így tovább. Meg lehet így is csinálni. Eljuthatunk valamilyen eredményre.

A dolgokat, hogy megértsük, és hogy képesek legyünk akár megtanulni, akár megcsinálni valamilyen dolgot, szükséges lépésekre bontani.

De nem ám akármilyen lépésekre! Valamit lépésekre bontani az tud, aki ismeri annak az anatómiáját (=szerkezeti felépítését). De fordítva is igaz. Ha részekre bontunk valamit, akkor megismerhetjük annak a felépítését. Persze gondosan kell részekre bontani, és lehet, hogy ily módon beletelik jó időbe a megértése.

Ha valamit szeretnél hatékonyan és zökkenőmentesen megtanulni vagy megcsinálni, akkor szükséges hozzá valaki, aki ért hozzá. Ez lehet, hogy professzionális, vagyis szakképzett és gyakorlott ember, de lehet egy professzionális útmutató is.

Én nagyon sok IKEA bútort raktam már össze életemben. Szinte minden eddigi bútorunk ikeás volt. És szerettem őket összerakni, mert annyira egyszerű. Olyan egyértelmű az összeszerelési útmutatójuk! Nem hagynak ki semmi részletet, amin gondolkodni kellene, hogy akkor ezt most hogy csináljam. És így minden bútor összeszerelése gyors, és hibamentes. Az ember örömmel lát neki összeszerelni egy bútort, örömmel csinálja, és aztán büszke rá a végén. Míg ha olyan bútorgyártótól vettem bútort, akik nem csináltak ilyen precíz az útmutatót, akkor igencsak megszenvedtem vele, sokat bosszankodtam, és a végén csak annak örültem, hogy nem kell tovább szenvednem. Férfitársaimnak ezek ismerősek lehetnek.

De gondolj csak bele, ennek a lépésről lépésre dolognak mindenhol jelen kellene lennie.

A maguktól értetődő dolgoknál így is van. A természet alkotta dolgoknál is így van. És minden ember által kifejlesztett dolognál, ha azt már eléggé lecsiszolták, és minden hibáját kiküszöbölték, akkor így van. Amikor valami gördülékenyen megy, amikor nincs már több kérdés, akkor az „kész van”.

Mi lépésről lépésre építünk fel egy festményt, vagy egy tanfolyamot. Ez azt jelenti, hogy a folyamat, a tudás elejétől indulunk. És aztán erre ráépítünk. És aztán erre is. És így tovább. Én mérnök voltam, és közelről láttam, hogy hogy építenek házakat. Ott sem a tetővel kezdik, és utána teszik alá a falakat.

Mert ha bárki is így tenne, akkor bizony fura helyzet állna elő. Vajon mi lenne, ha egy lépést kihagynánk, vagy két lépést megcserélnénk bármilyen folyamatban? Bajban lenne az ember!

Egy lépcsőn is úgy mész fel, hogy egyik lépcsőfok után jön a másik.

Teljes őrület lenne, ha megkavarnád őket. Ha pedig 1-2 lépcsőfokot kihagynál, könnyen megbotlanál. Sőt, még az is előfordulhatna, hogy egyszer csak a lépcső legalján találnád magad – vagy mert az 5-ös lépcsőfok után a 0-ás lenne a sorrend, vagy mert 2 lépcsőfokot kihagysz, és elesel, legurulsz a lépcsőn. Aztán kezdhetnéd elölről a lépcsőmászást.

Na hát mi ezt nem hagyjuk! Sem a festőesteken, sem az online festővideókban, sem a tanfolyamokon, és a mozaikképes csapatépítő festéseken sem.

Sőt, az igazság az, hogy mivel betartjuk ezt a fokozatosságot, így tudunk gyorsan jó eredményeket elérni veled. Olyan eredményt, amire büszke lehetsz, hogy megcsináltad. Olyan tudást adni neked, ami használható, és megmarad. Amihez bármikor vissza tudsz nyúlni, amikor csak szükséged van rá – mert tényleg megtanultad.

Vagyis, amikor azt mondjuk, hogy lépésről lépésre vezetünk végig egy festményen, vagy hogy lépésről lépésre építjük fel a tanfolyamon a gyakorlatokat, amivel aztán elsajátítod a tudást, akkor erről beszélünk.

Az életben bárminek látsz neki, hogy megcsináld, bármit kezdesz el tanulni, javaslom, hogy tartsd ezt a fokozatosság elvét. Hihetetlenül meggyorsít mindent. És sikerhez vezet.

Próbáld ki ezt a következő festményeden vagy tanfolyamodon!

kepesvagy.hu

Ákos

u.i.: ha pedig most kedvet kaptál egy Ikea bútorhoz is, akkor ne felejts el szólni nekik, hogy adják ide a részem. 😉