Mi is az a Pareto-elv?

A Pareto-elv, más néven a 80–20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Eredetileg Vilfredo Pareto olasz közgazdász alkotta meg 1906-ban azt a matematikai képletet, amellyel az egyenlőtlen vagyoneloszlást (a javak egyenlőtlen eloszlását) írta le megfigyelései alapján…” – forrás: Wikipédia.hu

Ez a jelenség a festés és a rajzolás terén mindig akkor tudatosul bennünk újra és újra, amikor tanfolyamot tartunk. Ugyanis akkor nagyon szembetűnően van jelen.

Ha voltál már olyan nyaralóhelyen, ahol voltak utcai portrérajzolók, akkor láthattad, hogy ők a legtöbbet nem a papírt nézik, hanem a modellt. Az idő 80 százalékában azt nézik, akit le akarnak rajzolni, és csak 20 százalékban néznek a papírra. Ez egy természetes dolog. Hiszen így tudják megfigyelni azt, ami ott van.

De amikor színt keverünk, akkor is hasonló az arány. A festőtanfolyamainkon, amikor megfestjük a színkört, akkor derül ki igazán, hogy milyen arányban kell összekeverni a színeket. Amikor egy sárgából és pirosból akarunk a kettő közötti színt, a narancsot kikeverni, akkor bizony nem fele-fele arányban keverjük össze a színeket. Hanem sokkal inkább 80 százalék sárgát és 20 százalék pirosat. (Persze ez nem egy pontos szám, hanem egy közelítő arány.) Vagyis sokkal többet a világos színből, és sokkal kevesebbet a sötétebb színből.

A Pareto-elv, vagyis a 80/20 szabály jelen van az élet egyéb területein is. Amikor egy problémát oldunk meg, akkor is. Valójában szinte az életünk minden percében problémát oldunk meg. Mert mindig van valami probléma, amit fel tudsz vetni, és meg tudsz oldani. Lehet ez akár egészen kicsi is, például, hogy mit főzz ebédre, de lehet egészen nagy is, ami fejtörést okoz.

Ha valamit meg akarsz csinálni, a leghatékonyabb és legbiztosabb mód, hogy sikerrel járj, az nem más, mint hogy az időd 80 százalékát arra fordítod, hogy megtervezed. És a maradék 20 százalékot használod csak arra, hogy megvalósítsd.

Ha egy nagy fát kellene kivágnod, és lenne egy baltád hozzá, akkor mit csinálnál? Vajon nekiesnél a fának? Nem hinném. Inkább jól megfennéd a baltádat. Aztán alaposan körbejárnád, hogy melyik oldalon kezdd el kivágni a fát – hiszen arra fog ledőlni. Így nagy eséllyel nem fogsz elfáradni a favágásban, és nem is a házadra, vagy az autódra dől a fa.

Jó tervezéssel sok hiba elkerülhető a kivitelezés során. Ami időt és energiát fog megtakarítani. Ezért fontos, hogy az ember elég időt fektessen abba, hogy valamit megtervezzen. Vagy elég időt fektessen abba, hogy valamit megfigyeljen, hogy aztán le tudja rajzolni vagy festeni.

Amikor valamit megfigyelsz, akkor a figyelmed ott van. Azt a dolgot nézed éppen, ami ott van, akkor, amikor éppen nézed. Nem pedig az emlékeidben nézel egy hasonló dolgot – ami nyilván nem ugyanaz, mint ami éppen az orrod előtt van.

Ezért nem tudsz valamit lerajzolni, vagy lefesteni, ha nem nézed. És ezért fontos, hogy elég ideig nézd, hogy elég ideig figyeld meg. És ha ez az idő nagyjából a 80 százalék, és a maradék 20 százalék idő csak a rajzolás vagy festés, akkor jobban fogod tudni azt lerajzolni vagy lefesteni, ami valóban ott van.

Ha pedig rajz vagy festőtechnikát is szeretnél tanulni, akkor várunk egy tanfolyamon vagy festőesten Szolnokon és Kecskeméten, vagy fesd meg a kedvenc képedet otthon videós segítséggel.

Ha tetszett a cikk és úgy gondolod, másnak is hasznos lehet, kérlek, hogy oszd meg, vagy küldd el neki.

Ákos