Vajon létezik-e abszolút fekete szín?

Egy nagyon érdekes festékről fogok írni. Mégpedig arról, amelyik vélhetően jelenleg a legfeketébb fekete a világon.

Korábbi egyik cikkemben írtam arról, hogy miért látjuk színesnek a világot. Javaslom, hogy olvasd majd el azt a cikket is, belinkelem a végén. Addig is röviden összefoglalva, a teljesség igénye nélkül: a színeket azért látjuk a tárgyakon, mert visszaverik azt a színű fényt.

A fekete pedig az a szín, ami minden fényt elnyel.

A lopakodó vadászrepülőgépeket is feketére festik, a nindzsák ruhája is fekete. Azért, hogy elrejtőzzenek.

Ha most keresel gyorsan magad körül valami fekete tárgyat, akkor látni fogod, hogy habár fekete, de azért látod, hogy van valami formája. Mert itt-ott fényesebb, itt-ott sötétebb. Mivel nem teljesen fekete. “Abszolút” feketét eddig a világon úgy lehetett elérni, hogy egy teljesen fénymentes, zárt helyet csináltak.

Jártam is egy ilyenben a stavanger-i olajmúzeumban, ahol volt egy teljesen sötét labirintus, egy folyosó mindenféle akadályokkal, kisebb-nagyobb ajtókkal, és ezen kellett végigmenni. Az ilyet arra használják, hogy szimulálják azt, amikor tűz üt ki, és nem látsz a füsttől. Időre megy a játék, minél hamarabb ki kell érned. Habár ez csak egy szimulációs labirintus volt, azért rendesen vert a szívem. Hihetetlen, hogy az érzékszerveink közül mennyire nagy mértékben hagyatkozunk a látásunkra, és milyen rémisztő tud lenni, amikor nem látunk semmit.

Melyik a legfeketébb fekete szín?

Ha van valamennyi fény, akkor már a feketének vélt fekete sem abszolút fekete. Az általános fekete festékek a fény 94-98%-át nyelik el. De most megközelítették a 100%-ot, mégpedig 99,2-99,4%-ban, a musou fekete névre hallgató festékkel. (Azért egy tartományt írok és nem egy pontos számot, mert az erről fellelt információk ebben a tartományban mozognak.)

Ahhoz, hogy a világon a legfeketébb feketét kapjuk, még messzebbre kell mennünk: a világűrbe. Ha felnézel egy tiszta égboltra, ott, ahol már nincs a környéken város és esti fények, akkor a csillagokon és a holdon kívül minden egyéb fekete. De vélhetően még az sem teljesen fekete. A csillagok és a hold pedig szinte teljesen fehérnek látszanak.

A színeknek jelentést is adunk.

“A fekete a fény teljes hiánya. Minden színt elnyel. Különböző kultúrák nagyon különböző jelentést tulajdonítanak neki. Általában, amit a feketéhez társítunk, az az éjszaka, az elegancia, a hírnév. A gyász színe, de egyszer régen még a menyasszonyi ruhák színe is fekete volt. Pedig a házasságkötés egy örömteli esemény!
A fehér a színek összessége, a fekete ellentéte. A tisztaság és a béke szimbóluma.”

– részlet a Hobbifestőknek című könyvünkből

Ahogy teljesen fekete sincs, úgy teljesen világos, fehér sincs. Ha pedig ezzel egyetértünk, akkor ugyanúgy igaznak tekinthetjük, hogy nincs se teljesen rossz, se teljesen jó. De ez már egy filozófiai felvetés lenne.

És ahogy ígértem, a korábbi cikk linkje, amiben azt írom le, hogy miért látjuk színesnek a világot.

Beck Ákos

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is olvashassák!