Ösztönösen vonzódunk a széphez, és minél több időt szeretnénk esztétikus környezetben tölteni. Attól mindig jobban érzi magát az ember. De, hogy lehet ezt létrehozni?

Kétségkívül mindenki, ha meghallja azt a szót, hogy esztétikus, akkor egy számára nagyon vonzó, szép, sőt, egyenesen szemet gyönyörködtető dologra vagy emberre gondol. Olyan valamire vagy valakire, ahol vagy aminek, akinek a társaságában szívesen van.

Mert egy olyan környezetben, egy olyan helyen, ami csúnya, rendezetlen, málik le a festék a falról, koszos a padló, áll a por a bútorokon, a dolgok szanaszét vannak, olyan helyeken, ahol nem kéne, hogy legyenek, vagyis rendetlenség van, és még kellemetlen szagok is vannak, nem érezzük jól magunkat. Egy ilyen helyről azonnal menekülnénk.

De egy olyan helyen, ahol frissen van festve a fal, vagy csak egyszerűen vigyáztak rá, ahol minden tiszta, a dolgok a helyükön vannak, el vannak rakva, ahol nincs semmi felesleges, ahol netán olyan tárgyak vannak elől, amik odavonzzák a tekintetet, és friss illatokat érezni, szívesen tartózkodunk. Sőt, nehéz is „kirúgni” onnan az embert. Mert egyszerűen nem akar elmenni onnan. És visszavágyik.

 Ilyen egy esztétikus hely.

hotelszoba_esztétikus

Nem véletlenül, ha elmész egy 4 csillagos szállodába, vagy akár egy 5 csillagosba, ott minden nagyon tiszta, szép, rendezett, nincs semmi felesleges, csak ami funkciójában szükséges, hogy ott legyen, és ami szépséget nyújt. Egy ilyen helyen igazán jól érzi mindenki magát, és örökre megmarad az emlék.

Esztétikus persze nem csak egy környezet lehet. Ugyanúgy rabul ejthet a szépsége egy embernek, legyen akár nő, akár férfi, és persze ne feledkezzünk meg a táskákról, ruhákról, cipőkről, az otthonunk bútorairól, vagy akár a vagány autókról.

A környezet megteremtésében a világhírű svéd bútorbolt például vérprofi. Ha végigmész a felső szinten, ahol a bemutatótér van, biztosan leülsz az egyik kanapéra időzni egy kicsit. Esztétikusan vannak berendezve szobák, ami beindítja a fantáziádat, az álmaidat, és máris ott találod magad, hogy azt képzeled, ott élsz, ott iszod meg a reggeli kávédat, játszol az asztalnál társasjátékot a családdal, a fotelben olvasol egy regényt vagy hallgatsz egy lágy zenét.

Ahhoz, hogy valami vagy valaki esztétikus legyen, nem mindig pénz kérdése.

Egy szobában el lehet pakolni a felesleges holmikat – sőt, ki is lehet dobni őket -, tisztán lehet tartani a helyet, és sokszor a legegyszerűbb megoldások lesznek a legnagyszerűbbek.

Mi az otthonunkban igyekszünk erre figyelni, és ha kezd rendetlenség lenni, ami könnyen előfordul, hiszen két gyermekünk van és ráadásul az otthonunk részben a munkahelyünk is, akkor rendet csinálunk.

Az alkotáshoz és igazából bármilyen munkához vagy szabadidős tevékenységhez ez elengedhetetlen.

esztétikus otthoni festőstúdió

De ahhoz is, hogy a hétvégi reggelinél úgy érezze magát az ember, mint egy szállodában, hiába csak egy tojásrántotta és egy pohár narancslé szerepel az étlapon.

Egyik este megálmodtuk, hogy hogyan nézzen ki egy jövőbeli stúdiónk. Ott láttam a szemeim előtt, éreztem, ahogy átjárom azt a teret, amit megálmodtunk. De ne szaladjunk ennyire előre, mert azt is megálmodtuk, hogy a jelenlegit hogyan alakítjuk át. Most is törekszünk arra, hogy mindig minimális dolog legyen ott, ami a festőesten szükséges, és szép legyen minden. Gyorsan ki is találtuk, hogy a jelenlegiekből hogyan tudunk úgy visszavenni, hogy plusz dolgok bekerülhessenek, és hogy ne legyen túl sok, hanem megtartsuk a szépségét, az esztétikáját, és a harmóniáját.

A sok szép színes kép a falon igazán kellemes légkört nyújt, így igazán jó ott lenni. Sokszor előfordul, hogy egy festőest végén senki sem akar hazamenni, mindenki csak ott van, és még élvezi az élmény és a hely pozitív hatását.

Képesvagy festőest csoportkép

Ha igazán esztétikus helyet szeretnél, akár otthon, akár a munkahelyeden, azt egyszerűen meg tudod csinálni. Csak a legszükségesebb dolgokat tartsd meg, azoknak keress helyet, hogy funkciójukban ellássanak. A rendtartás elengedhetetlen, a tisztaság is. Nem kell lakberendezőt hívni, de azért az sem árt, hogy a bútorok szépek és összeillőek legyenek, a te stílusodnak megfelelőek.

A színek vidámságot hoznak minden helyre. Szép magyar anyanyelvünk nagyon kifejező, mert ha például „borús a hangulatunk”, akkor nem a legjobban érezzük magunkat, nincsenek éppen színek az életünkben. Ha pedig valaki „színesen látja a világot”, akkor ő vidám, jókedvű, fülig ér a szája, és tele van energiával, élettel.

Sokszor előfordul, hogy külső segítség kell ahhoz, hogy valaki hangulata jobb legyen, vagy ha már eleve jó, akkor még jobban érezze magát.

Mi ezt az alkotással érjük el könnyen saját magunkon is, és a résztvevőinknél is. De nem feltétlenül saját magad kell alkoss egy képet. Mi a Képesvagy stúdiónkban személyesen és online formában is segítünk az embereknek, hogy saját maguk is képesek legyen elkészíteni esztétikus festményeket magas minőségben. Ezzel az önbizalom s megnő, és egy jó nagy adag esztétika is létrejön.

Lehet, hogy neked is megtetszik egy kép, akár egy fotó kinagyítva, vagy egy festmény, és azt akasztod ki a falra.

Az, hogy milyen témát választ valaki, meg fogja adni a kép hangulatát. És így a színek is. Mert lehet az egy vidám téma, de ha túl szürke, akkor mégsem lesz annyira vidám. Viszont, ha élénk színei vannak, akkor még vidámabb lesz. Mi ezért mindig vidám témákat festünk élénk színekkel.

Azt se felejtsük el, amit észrevettünk a sok száz kép megfestése közben, hogy az az emelkedett érzelmi állapot, ahogy érzi magát a festő miközben megfesti a képet, valamilyen úton-módon „átjön” a festményen, és örökre megmarad benne. Így abban, aki éppen nézi a képet, szintén jó érzéseket kelt. Ezáltal lehet feljebb vinni valaki érzelmi állapotát.

Így mondhatjuk, hogy az esztétikus környezet megteremtéséhez egy dolog nagyon fontos.

Mégpedig, hogy a falon legyen egy szép kép, amit te festettél! Szerencsére ebben itt vagyunk és könnyen tudunk segíteni.

esztétikus környezet

NÉZZ SZÉT ONLINE VIDEÓS FESTÉSEINK KÖZÖTT!

VAGY A SZEMÉLYES SZOLNOKI FESTŐESTJEINK KÖZÖTT!

Teremts magadnak és tarts fenn mindig esztétikus környezetet! Ez rendkívül fontos a mindennapi közérzet növeléséhez és magas szinten tartásához. A világban lehet káosz, de ahol a legtöbb időt töltöd, ott legyen esztétika!

Beck Ákos