Akril – akvarell – gouache

Mindig azzal festünk, amink van. Az eszközeink azok, amik. És azzal, amink van, mindig meg tudjuk festeni azt, amit szeretnénk.

Van, hogy valaki vágyik arra, hogy elkezdjen egy bizonyos technikát, de valami megakadályozza benne. Leggyakrabban ezek az okok a költségek, a hely, vagy éppen a tudás hiánya. De az is lehet, hogy nem az új technikában lévő tudás hiánya akadályoz meg valakit, hanem a meglévő technikájában van egy homályos folt, amit ki kellene tisztázni.

A régi korokban nem volt nagyon más választás, mint természetes anyagokkal festeni, amiket növényekből és állatokból, bogarakból nyertek ki, majd teret hódított az olajfesték.

Ahogy az ember egyre jobban megismerte a környezetét, a tudományok kialakultak, újabb anyagokkal kezdett kísérletezni.

Ma pedig már teljesen teret hódítottak a szintetikus, azaz a mesterségesen előállított, a természetben nem előforduló festékek is.

Az akril, akvarell, és gouache technika tárgya szinte kimeríthetetlen.

Annyi információ gyűjthető össze, amennyit csak akarsz. Persze sok belőle inkább egy festékiparban dolgozó vegyész számára hasznos. A rendes felhasználóknak, mint amilyenek mi vagyunk, csak néhány kulcsfontosságú információ az, amire igazán szükségünk van ahhoz, hogy fessünk. Lássuk ezeket nem „professzorul” írva, hanem a világ egyik legszebb nyelvén, magyarul.

Az egyik legfontosabb, hogy akár akrillal, akár akvarellel – hétköznapi nevén vízfesték, csak ma divatosabb a francia eredetű elnevezése, mert sokkal elegánsabban hangzik-, akár gouache – ejtsd „guás”, ami egyszerűen egy fedő vízfestéket jelent, szintén francia eredetű szó – festékkel festünk, mindegyik vízben oldódik, tehát vízre lesz szükségünk.

Viszont amíg az akril száradás után már nem oldható vissza, addig az akvarell és a gouache igen. Vagyis a felvitt és megszáradt festéket az utóbbi kettőnél vissza lehet oldani vízzel. Valamennyire amúgy az akrilt is, ezért ne tedd ki esőbe a festményt.

blog-akril-akvarell-gouache

Az akrilt fel tudod vinni a vászonra úgy, ahogy kijön a tubusból, víz nélkül használva. A legtöbbször így is használjuk. Az akvarell és gouache festékekhez először egy kis vízre van szükség az ecsetben, hogy fel tudd oldani a festéket, amit utána már fel tudsz vinni a felületre.

FEDÉS

Az akril festék teljesen fed, ezért könnyű javítani. Ha valami nem úgy sikerül, csak átfestjük, és készen is vagyunk a javítással. Ezt mindig el is mondjuk a festőesjeink elején, így az első festők is rögtön megnyugszanak. Ha megszáradt a festék, egy következő réteg le tudja fedni. Ha még nem száradt meg, akkor az előző réteggel össze lehet dolgozni. Ez néhány perc, ezért ha össze akarsz dolgozni a vásznon két színt, akkor gyorsnak kell lenned.

Az akvarell nem fed rendesen, kissé áttetsző lesz a végeredmény. Ezért a javítás itt már nem opció, csak ha visszaoldod, de akkor is maradhat egy kis előző szín, plusz a mellette lévő és visszaoldódik könnyen. Ezzel a problémával sokan küzdöttünk gyerekkorunkban. Ha pedig két színt viszel fel egymás után, akkor egy harmadikat kapsz, így jó ha tisztában vagy a színkeveréssel, hogy milyen színekből mit kapsz.

A gouache festék elsősorban csak annyiban különbözik az akvarelltől, hogy rendesen fed. Így javítható, de a felső réteg ne legyen túl vizes, mert visszaoldhatja az alatta lévőt.

ÁTTETSZŐEN FESTENI

Még egy dolgot említenék meg az akril festékkel kapcsolatban. Habár teljesen fed, mégis tudjuk úgy használni, hogy ne fedjen teljesen. Ha sok vízzel van hígítva, akkor áttetsző rétegként lehet felvinni a vászonra, így egy kicsit hasonló hatása lesz, mint ha akvarell lenne. Fátyolos hatást lehet elérni így. Például jó, amikor függönyt szeretnél festeni.

   Az áttetsző festéket lazúrnak hívják. Ez pusztán azt jelenti, hogy egy olyan festék vagy festékréteg, ami áttetsző és vékonyan hordják fel a felületre.

A témáról egy egész tanulmányt lehetne írni, de most nem ez volt a cél. Hanem a gyakorlatban is használható tudást adni. A puding próbája pedig az evés, így ki is lehet próbálni ezeket, hogy lásd, a gyakorlatban hogyan működik.

Ha szeretnél a festéssel és az akrilfestés technikájával kapcsolatban használható gyakorlati tanácsokat olvasni, akkor a Hobbifestőknek című könyvünket mindenképpen olvasd el, ami kulcsfontosságú információkat tartalmaz. Most INGYENES házhozszállítással tudod beszerezni.

>>> Hobbifestőknek könyv és e-book

Hobbifestőknek könyv e-book akril akvarell gouache blog

Beck Ákos

Ha tetszett a cikk, oszd meg, hogy mások is olvashassák!