A festés és a pozitív hozzáállás segítheti a jelenlegi helyzet kezelését. De hogy jöttem erre rá? Ma reggel egy érdekes hírrel várt Edina, földrengés volt hajnalban Európában. Na mi a fene?! Hirtelen jött erről egy gondolatom, ami összefügg az élményfestéssel és egy gitárral. De ne szaladjunk ennyire előre.

Adok néhány nézőpontot, aztán el tudod dönteni te magad, hogy mennyire értesz velük egyet. Fontos kihangsúlyoznom, hogy nem megmondani akarom a tutit – az elmúlt hetekben mindenki csak osztja az észt, hogy mit kellene csinálni, és gondolom ebből már eleged van. Te tudod eldönteni, hogy számodra mi igaz, és mi működik, mert az a jó neked.

Kezdjünk egy érdekes kísérlettel. Tudod, középiskolában is szerettem a matematikát és a fizikát, mert értettem őket. Aztán elmentem fizikus szakra, de végül a Műegyetemen végeztem tartószerkezeti tervező mérnökként. Így a természettudományok közel állnak hozzám, és szeretem a dolgokat megvizsgálni, mi miért van.

Vegyél elő kérlek egy papírt és egy ceruzát vagy tollat, mindegy milyen vagy mekkora. Húzz egy egyenest. Aztán húzz egy hullámvonalat, bármilyet. Lefogadom, hogy a kettő közül az egyenes volt, ami nehezedre esett. És ha belenézel, látod, hogy akármennyire igyekeztél, nem lett egyenes.

képesvagy blog képesvagy blog

Most vegyünk egy másik kísérletet, ehhez szükség van egy hangszerre. A gitárt többféle módon lehet behangolni. A klasszikus módszer, hogy veszünk egy hangvillát, ami 440Hz-re van hangolva, és ahhoz hangoljuk a gitárt (A Hz = Hertz a másodpercenkénti rezgések számát mutatja meg, vagyis a 440Hz annyit jelent, hogy 1 másodperc alatt 440-szer megy jobbra-balra a hangvilla, vagyis piszok gyors). A hangvillát a fülünkhöz tesszük, megpendítjük a húrt, és ha ugyanazt a hangot halljuk, akkor jó. Aztán ezen a már behangolt húron feljebb fogunk, ott, ahol a következő húr hangját is kellene hallanunk. Megpendítjük, majd a következő húrt is, és ha mindkét hang ugyanaz, akkor jó. De van még egy érzékszervünk, amire szintén hagyatkozhatunk, ez pedig a szemünk. Na most zenész barátaimnál lehet, hogy kiveri a biztosítékot a következő.

Ha ugyanarra a hangra van hangolva a másik húr is, és megpendítjük az egyiket, akkor a másik, amit nem pendítettünk meg, elkezd rezegni – ez szemmel jól látható. Vagyis nem kell megpendítenünk a másik húrt, egyszerűen a rezgés átmegy a levegőn keresztül. Ez a rezonancia jelensége, amikor „A” olyan rezgéssel rezeg, ami „B” saját rezgése lenne, és így „A” felerősíti „B” rezgését. (A pontosításért ezek itt most nem zenei hangok.)

A videón felülről a második húrt pendítem meg és a harmadik húr elkezd rezegni.

 

 

Na de mit mutat nekünk ez a 2 kísérlet?

Ha lemegyünk teljesen atomi szintre, sőt még tovább, akkor rájövünk, hogy minden mindig rezeg, legyen az egészen apró, vagy egészen nagy mértékű. Így tehát állíthatjuk, hogy nincs „egyenes”. Az egyenes csak egy nagyon jó közelítése egy nagyon pici mértékű hullámnak, ami a gyakorlatban teljesen jól alkalmazható.

A rezgések pedig átmennek egyik dologról a másikra, ahogy ez a gitárnál is történt.

Na most, ha sok ugyanolyan rezgést csinálnánk, ezek elkezdik erősíteni egymást, és ha ez a rezgés találkozik egy olyan dologgal, aminek ez a saját rezgése, máris kialakul a rezonancia. Egy nagyon nagy mértékű rezonancia pedig képes arra, hogy egy dolgot darabjaira szakítson szét.

Volt már veled olyan, hogy hazaért a párod, még csak nem is láttad, mert te a másik szobában voltál, mégis pontosan tudtad, hogy milyen napja volt, és hogy érzi magát? Vagy volt olyan, hogy gondoltál egy régi barátodra vagy egy ügyfélre, hogy fel kellene hívni, és abban a pillanatban megcsörrent a telefon, és láss csodát, pont ő hívott téged? Szerinted ez mind a véletlen műve? Mert szerintem nem. Az érzelmi állapotaink és a gondolataink is bizonyos rezgések, amik át tudnak menni a másik emberre.

Mivel saját magunkban mindenféle érzelmi állapotok megvannak, csak éppen az egyik a domináns, az uralkodó. Például, ha kapsz egy jó hírt, akkor örülsz. Ha kapsz egy rossz hírt, akkor szomorú leszel. És így tovább, rengeteg érzelmünk van, ami mindig bennünk van, csak nem aktívak mindig. Ugyanígy a gitárnál, ott van a 6 húr – de egy zongorán például még több van. Így ahogy a gitáron is az a húr fog rezonálni, aminek a rezgése megegyezik a másik rezgésével, így ha ezt az emberre vetítjük le, mondhatjuk, hogy az az érzelem fog rezonálni, vagyis felerősödni, aminek a rezgései megegyeznek. ( A teljesség kedvéért, a kísérlet akkor lett volna igazi, ha 2 db gitárom van, és az egyiken megpendítve az egyik húrt, a másikon is ugyanaz a húr kezd el rezegni. Ám sem nem volt 2 gitárom, illetve ha lett is volna, a két gitárt nem is tudtam volna elég közel tenni egymáshoz, hogy a rezonancia szabad szemmel is jól látható legyen. )

Ezért nem mindegy, hogy milyen gondolataid, milyen érzelmeid vannak. Mert bizony a másikra ráragaszthatod. Tudod, ha találkozol egy rossz érzelmi állapotban lévő emberrel, akkor te is rosszabbul fogod érezni magad. Ha pedig olyannal találkozol, aki kicsattanóan jól van, az téged is felvidít, még ha igazán rossz napod is volt. Volt már ilyen?

Pont ez történik most a világban. A félelem érzése annyira felerősödött az elmúlt hetekben, hogy hihetetlen mód érezhető sok emberen. A csapból is az folyik, hogy milyen nagy a baj. És minél többen félnek, annál rosszabb lesz. A félelemtől az ember elkezd reszketni.

 

Na de mi köze ennek a ma reggeli földrengéshez?

Lehetséges, hogy a Földnek is vannak különböző saját rezgései? És bizonyos rezgésekre más és más módon reagál? Lehetséges, hogy ez a nagymértékű félelem már olyan mértéket öltött, hogy a Föld is megérezte, és rezonanciát váltott ki? Ezt döntsd el saját magad.

De egy biztos. Félni nem jó dolog. Mert olyankor, kicsinek érzed magad, nem tudsz sok mindent csinálni. Sőt, alig tudsz valamit csinálni. Csak várod, hogy a dologok maguktól változzanak.

Ez egy olyan érzelmi állapot, ami időről-időre előfordulhat. De félni mindig az ismeretlentől szoktunk.

Mindig 2 lehetőségünk van: vagy rosszabbítjuk a helyzetet, vagy javítjuk. Egy pont olyan, mint egy hullám. Bármilyen pontján is állsz a hullámnak, mindig el tudod dönteni, most lejjebb megyek, vagy feljebb? 7 milliárd féle hullámot lehetne rajzolni. Pont annyit, ahány ember van a Földön. Mind más és más lenne. De egyetlen egy közös lenne mindegyikben. Ebben a pillanatban bárki meg tudja változtatni a sajátját. Nem számít, milyen mélyen vagy magasan vagy, te tudod eldönteni, merre indulsz. A körülmények egy dolog, azon nem tudsz változtatni, de azon igen, hogy te hogy állsz hozzá, és mit teszel. Lehet, hogy nem lesz azonnal szembetűnő a változás, de elindul.

Képesvagy blog kísérlet

Én szörfözök. Ha beborulok a vízbe akkor mindig nézem, milyen hullámok jönnek, mikor tudok újra felállni a deszkára. Eldöntöm, hogy most még nem, mert az a nagy hullám újra beborítana, így várok. Aztán amikor látom, hogy na most megyek, akkor uccu neki, felpattanok a szörfre. De mindig én döntöm el, hogy mit csinálok. És ha rosszul döntöttem, akkor abból tanulok.

 

De mit tudsz csinálni, hogy ne a körülmények áldozata legyél a jelen helyzetben?

Van pár ötletem, amivel vidámabbá, hatékonyabbá, és termelékenyebbé tudod tenni a napjaidat. Én használom ezeket (persze nem minden nap mindet), és nálam működnek.

 • Tegyél rendet! Elkezdődtek az interneten a mit csináltam ma, rendet raktam és főztem videók, de a lényeg kimaradt. Ne azért rakjunk rendet, mert nincs jobb dolgunk. Azért rakjunk rendet, mert egy rendezett környezetben, ahol nincs semmi felesleges dolog, ami elvonná a figyelmet, sokkal hatékonyabban lehet dolgozni, és te is jobban érzed ott magad. A mi stúdióinkban is csak olyan dolgok vannak, amik a festéshez szükségesek, nincs tele a stúdió mindenféle odanem illő kacatokkal. Akár home office-ban, akár a munkahelyeden dolgozol, tarts rendet!
 • Kapcsold ki a TV-t! Inkább olvass igaz, tényadatokat. Ezt meg tudod tenni az interneten biztos forrásokból, ahol nem a rémületkeltés a cél, hanem igaz, valós információkat kaphatsz. például a facebookon keresd meg Dr. Lenkei Gábor oldalát, és olvasd el, amit ő ír, vagy nézd meg a videóit. Hasznosak.
 • Hallgass rock’n’roll-t! Tudod, azt az Elvis-féle nagyon gyors rock’n’roll-t, ami tele van élettel. Táncolj is! Minél gyorsabban mozogsz, annál jobban fogod érezni magad. A monoton tuc-tuc és a melankolikus zenéket meg hagyd most.
 • Egyél jó minőségű táplálékot, és sok-sok vitamint! C-ből és D-ből különösen, de mindenféle vitaminra szükséged van. Még soha senki sem halt bele vitamin-túladagolásba, maximum kipisiled. Én napi 500 B1-et, 10.000 C-t, és 8.000 D-t eszem. A testedet is táplálnod kell, hogy jó állapotban legyél.
 • Mozogj, sportolj amennyit tudsz, csinálj pár felülést, úgyis jön a nyár. Menj ki sétálni – ülj be a kocsidba, és menj el az erdőbe, ott aztán maximum pár őzikével és nyuszival találkozol. Ha brummogást hallasz, akkor gyakorolhatod a hosszú távú sprintet is. ? Így nem leszel bezárva a 4 fal közé, ami kis tér, és ahol nem fogod egy idő után jól érezni magad. Az otthon maradás és tunyulás a kanapén csak még fáradtabbá és lustává tesz.
 • Pörögj fel! A csillagok háborújában a jedik milyen gyorsan vívnak a kardjaikkal? Nagyon! Na ők igazán gyorsak. És a jedik félnek? Nem, a jedikben nincs félelem, ők olyan magabiztosak és nyugodtak. Tehát minél gyorsabban mozogsz, csinálsz dolgokat, annál jobban leszel. Plusz most ha van gyereked, aki otthon tanul, és neked is kellene dolgozni, mondhatni egy kissé le vagy terhelve. Egyszerre kell tanárnak lenned, szülőnek, és emellett még dolgozni is kéne. Hát akkor legyél hatékonyabb, csináld meg a dolgokat gyorsabban! Készíts hozzá nyugodtan egy ütemtervet, hogy mikor mivel foglalkozol, és mennyit. Aztán a tapasztalat alapján csiszolj rajta.
 • Gondolkozz mindig „ÉS”-ben! Most csomó problémával küzd mindenki. De egy problémára nem csak egy megoldás van. Üljetek le a pároddal, munkatársaiddal, és ötleteljetek, hogy milyen A, B, C … megoldások lehetnek. Már az is segít, ha csak 3 lehetséges megoldást találtok, de ha még többet, akkor az még jobb. Ha az egyik nem is jön be, van még mihez nyúlni. Ehhez van egy facebook csoportunk, oda is nyugodtan vesd fel a megoldandó problémádat, mert valakinek biztos van rá jó ötlete. Tudod, te benne vagy a problémádban, de mások nem, ők kívülről látják, és lehet, hogy rengeteg időt és pénzt spórolnak meg neked egy-egy ötletükkel. Szerinted a festőesten miért mondjuk egy százszor, hogy lépj hátra, és nézz rá a festményedre messzebbről? Mert máshogy látod, ha nem benne vagy. Most végre talán értelmet nyer, amit már annyiszor hallottál tőlünk. ?
 • Cselekedj! „Just do it!” („Csak csináld!”) – mondta Michael Jordan, és milyen igaza volt. Ha megvan a megoldási ötleted, akkor kezdj bele rögtön, és csináld!
 • Legyél pozitív! Kerüld a negatív emberek társaságát, tedd szundira a facebookon azokat, akik folyton a rémhíreket és negatív dolgokat osztják meg. Vagy ha már végképp eleged van belőle, tiltsd is le. A te jogod, hogy kommunikálsz-e valakivel, vagy sem, illetve, hogy beengeded-e az őtőle jövő kommunikációt. Inkább keress olyan embereket, akik magabiztosak, sugárzik belőlük a jókedv, és jó érzéssel tölt el, ha velük beszélsz vagy tőlük olvasol valamit.
 • Kapcsolódj ki rendszeresen! Zárkózz be a szobádba, különítsd el magadnak egy kis időt. Fess egy festményt otthon, ehhez válaszd az otthoni élményfestés szolgáltatásunkat! ? Vagy csinálj bármi egyebet, ami kikapcsol, és közben nem gondolkozol.
 • Nézz vígjátékot vagy valami jó akciófilmet, ami pörgős! Ne valami lagymatag filmet, amitől bealszol a kanapén. Inkább olyat, ami odatapasztja a szemedet a képernyőre. Mindezt persze ne a tv-ben, ahol közben jön a mindenféle csudajó reklám, ami megint csak visszataszít a félelembe.
 • Olvass bármit, ami örömmel tölt el, legyen az regény vagy akár szakmai könyv, így tanulhatsz is.És talán a kettő legfontosabbat hagytam a végére:
 • Dolgozz! Termelj! Ha a munkahelyen, akkor a munkahelyen, ha otthon vagy, akkor otthon. De dolgozz! Mert ha nem dolgozol, a gazdaság nem fog menni. Mindannyian részesei vagyunk, együtt tartjuk fenn, így mindenkire szükség van. Lehet, hogy most hazaküldtek pár hét szabira, de te ne törődj vele. Beszélj a főnököddel, ötleteljetek, hogy mit tudsz csinálni, hogyan tudjátok átalakítani a munkát, mi az, ami hasznos lehet a cégnek. Bármi, ami produktum, amit el tudsz végezni, végezd el! Ez most különösen fontos. Sőt, ha tudsz, tegyél bele még többet! Most dől el sok cég sorsa. Ha hátra dőltök, nem sok esélyetek van. Azt is dolgozzátok ki, és készüljetek fel rá, hogy ha vége ennek az időszaknak, akkor bizony újra sok munka lehet, és azt hogyan fogjátok megcsinálni, hogy ne gebedjetek bele.
 • Tartsd fenn a kommunikációt mindenkivel! Mindenki elkezdett különálló lényként létezni, mindenki valamilyen szinten távolságot tart. Ha személyesen nem is tudsz találkozni valakivel, akkor is ott a videotelefonálás, a telefon, vagy az email, chat. A legjobb a személyes beszélgetés után, ha videóhívást csináltok, hiszen akkor látjátok is egymást. Ettől minőségibb marad a kommunikációtok. Hányszor van az, ha valakivel chat-elsz, aközben millió egyebet is csinálsz? Vagy ha telefonálsz, közben a másik kezeddel valami mást csinálsz? Úgysem látja a másik, nem? Hát lehet, de nem is figyelsz rá. Márpedig a kommunikáció fontos eleme, hogy figyelünk a másikra. Ezért jó, ha minél minőségibb marad a kommunikációtok. Képzelj el egy nagy hálózatot, ahol az emberek kis pontok, és közöttük sok-sok vonal van, ezek a közöttük lévő kommunikációk. Ha az emberek elkezdenek eltávolodni, ezek a vonalak megszűnhetnek. Aztán el is felejtjük egymást egy idő után, és pár hónap múlva azt veszed észre, hogy a barátod már nem is annyira a barátod, nem beszéltek, nincs is miről beszélni. Hát ne hagyd! Mindenkivel maradj kapcsolatban, legyen az rokon, barát, munkatárs, ügyfél, bárki. Így megmarad a kapcsolatod a világgal.

Képesvagy blog kísérlet

 

Ezek közül bármelyik javít a jelenlegi helyzeten. Lehet, hogy nem tudod mindet beiktatni az életedbe, vagy lehet, hogy nem értesz egyet mindegyikkel. De az utolsó kettőt kérlek, hogy ne hagyd figyelmen kívül. Dolgozz, és tartsd fenn a kommunikációt mindenkivel! Na és persze ne felejts el valami kreatívat is csinálni, például fess! Otthoni élményfestő csomagjainkat az országban bárhová kiviszi a futár, de ma már szerencsére személyesen is tudunk együtt festeni Szolnokon és Budapesten egyaránt. ? Olvass róla többet ITT!

Ha szeretnél érdekességekről, hírekről a jövőben is olvasni, iratkozz fel a hírlevelünkre, ahol azonnal elküldünk neked egy INGYENES E-BOOK-ot, amiben a kreativitás fejlesztésére találsz gyakorlati ötleteket és nézőpontokat.

Legyen szép napod!

Ákos