Lehet már hallottál róla, hogy Vietnámban jártunk tanulni, ott végeztünk el egy személyre szóló Rajztanfolyam oktatói tanfolyamot. Vietnám egy nagyon különleges hely, mai napig beugranak olyan emlékek, amik örökre megváltoztattak bennem valamit. Mi nem a turista látványosságokat mentünk el megnézni, tanulni mentünk. Láttuk a valós életet az utcán, a sikátorokban, a piacon. Volt ott minden, ami kontraszt, a nyomortól a luxusautókig. Sokat tudnánk róla mesélni, de most egy momentum jutott eszembe, amit elmesélnék. Volt egy mondat, amivel mindenhol találkoztunk. Mindegy, hogy étterem, szálloda, taxis, piac. Mindenhol ugyanazt jelentette: SAME, SAME JUST DIFFERENT. Vagyis „Ugyanaz, csak más”, ha nagyon szó szerint szeretném fordítani. De nem szeretném, mert emögött sokkal több volt.

Képzeld el, hogy pl. megkérdezed az árustól, hogy van-e még ebből a szép fehér pólóból kék felirattal. Ő hihetetlen boldog, mert most el fog neked adni. Hátra szalad septibe, és visszajön egy kék pólóval, sárga felirattal. Hm. Gondolkozol, vajon mit kommunikálhattál félre. Ő pedig nem érti, te miért nem vagy boldog. Nekifutsz még egyszer, és rámutatsz a pólóra, hogy te fehér pólót szeretnél vásárolni kék felirattal, mert neked ez tetszett meg. Ő bólogat, hogy érti, és még mindig nem tudja, hogy neked mi a problémád. Rámutat mosolyogva az általad kért fehér pólóra kék felirattal, majd a kék pólóra sárga felirattal, és azt mondja, „Same, same, just differen”. Ennyi. Mi a baj, hiszen póló mind a kettő, és még a méret is ugyanaz.

Hány helyen érezted már te is azt, hogy igen, igen, ugyanaz, de mégsem ugyanaz. Amikor valaki rendesen kitakarít egy lakást, vagy csak ahol a „papok táncolnak”. Ki lett takarítva, nem? Vagy amikor a „húsleves gazdagon” az étteremben csak két falat zöldséget és húst látott, vagy tele van zöldséggel és hússal. Same, same, just different.

 

Lássuk csak akkor ennek fényében, miért is tartjuk fontosnak, hogy a festőesteken minőségi eszközökkel dolgozzunk?

A válasz egyszerű: ha minőségi eszközökkel dolgozunk, akkor az nagyon sokban hozzájárul ahhoz, hogy az eredmény is minőségi legyen. Nem arról van szó, hogy egy drágább ecsettel a kezedben tehetségesebb leszel. Azt sem mondanám, hogy a jó eszközök szárnyakat adnak – bár ebben azért van egy kis igazság. Jó minőségű eszközökkel könnyebb a munka, egyszerűbben megvalósíthatod az elképzeléseidet. Te azért jössz el egy festőestre, hogy egy élménnyel gazdagodj, nekünk pedig fontos, hogy elégedett legyél a festményeddel.

Vegyük például az ecsetet. Ha dolgoztál már filléres ecsettel, tudod, milyen az, amikor a kemény, alig rugalmas sörték szálas csíkokat húznak. Ha esetleg a sörték is potyognak, és beleragadnak a festékbe, akkor azzal is elszórakozhatsz, hogy kipiszkáld őket. Vagy amikor mindegy milyen szépen bánsz vele, 2 használat után szanaszét állnak a sörtéi. Egy ilyen eszköz nem segíti a munkádat, hanem akadályokat gördít eléd. A hangulatod is egész más irányba fog alakulni, mint amit az élményfestéssel szeretnénk elérni.

 

Miért tud többet a minőségi ecset?

Azért is tartom fontosnak ezt a kérdést, mert a festőesteken túl, az otthoni alkotás szempontjából is tanulságos a válasz.

Az esetek többségében az olcsó ecseteket egyetlen használatra tervezik. Vagy legalábbis rövid használatra. Annyira olcsó, hogy bármikor vehetsz egy újat – ez a gondolkodásmód áll a háttérben. Egyenetlenül oszlatják el a felületen a festéket, ami elég sok bosszúságot tud okozni. Van egy olyan változat is, amelyiknek a sörtéi túl hosszúak, és nehéz vele felvenni a sűrűbb állagú festékeket. Ilyen rémes ecsetekkel látnak el sok hobbikészletet (kis gipszfigurák festéséhez például), akár márkásat is, de vízfestékes dobozokban is találkozhatsz velük.

Összehasonlításképp: egy jó minőségű ecsetet újra és újra használhatsz. Olyan eszköz, ami segít kifejezni a gondolataidat, érzéseidet, olyan, mintha a kezed meghosszabbítása lenne. Vagy egy varázspálca a festés csodálatos világához.? Ezért tartjuk annyira fontosnak, hogy mindig a legjobb eszközökkel dolgozzunk.

De hát ez természetes, hogy jó ecsetekkel dolgozunk!

Örülök, ha te is így gondolod. Nem mindenki látja így a dolgot, ezért is született meg ez a blogbejegyzés. . Mutatok egy képet, a jobb vagy a baloldali ecsetekkel lehet szerinted szebben dolgozni? Mindkettő élményfestő stúdióban készült, a jobb oldali nálunk:

ecsetek élményfestés Budapest Szolnok

Egyszer, nem is olyan régen, az egyik résztvevőnk hozott magával ecseteket. Nem értettük a dolgot. Kicsit viseltes ecsetek voltak, én nem szívesen festettem volna velük. Kérdeztük, hogy miért hozta magával. Azt mondta, járt már máshol festeni, és inkább hozta a saját kis viseltes ecseteit, mert ezek jobbak, nem tudta, hogy nálunk jó ecsetek lesznek-e. Először járt nálunk. Természetesen a mi ecseteinket választotta, és egy gyönyörű festmény festett. 🙂

Ha belegondolsz, most kiragadtunk egy eszközt, az ecsetet, de mi minden kell még ahhoz, hogy amikor te eljössz hozzánk festeni, kikapcsolódni, akkor úgy térj haza, hogy ez szuper volt, egy olyan képpel, amit szeretsz, ami jobban sikerült, mint ahogy eltervezted. Ehhez kell egy gyönyörű kép, ami magával ragadott téged, hogy te pont azt szeretnéd megfesteni. Kell egy szuper stúdió, ahol minden adott, hogy fess. Van elég fény, hogy lásd a valódi színeket, ehhez bizony sok lux kell. 🙂 Kell még vászon, ecsetek, festékek. Csak a legevidensebb dolgokat kiemelve. Ezek mindegyikének minősége meg fogja határozni azt, hogy milyen lesz a festés élménye, és milyen lesz a végeredmény, ami egyenesen arányosan fognak hatni arra, hogy te hogyan érzed magad. Ehhez tesz hozzá a főinstruktor és az instruktor személye, figyelme, tudása, hogy mindig megkapd azt az instrukciót, segítséget, amire szükséged van. 4 óra 100%-os figyelem. Olyan emberektől, akik folyamatosan képzik magukat, hogy jobban tudjanak segíteni neked. Hát valami ilyesmi lenne egy jó élményfestés fő receptje, a fűszerek keveréke pedig már a mi titkunk marad. 🙂

Gyere el hozzánk festeni!

Szolnokon vagy Budapesten.

Társadalmi felelőségvállalásunk, hogy a gyerekek kiszakadjanak a digitális világból és az alkotás felé mozduljanak, így 16 éves korig 50%-os áron tudnak jönni, akár egy felnőtt kísérővel Budapesten.